Болка в коляното

Проблемите с коленете са много чести. В най-лошия случай те причиняват болка, която пречи на ежедневните дейности, включително ходене. Може да почувствате тази болка, когато сгъвате коляното си, докато натоварвате върху него или през цялото време. Има обаче лечения и опции за управление на болката, които могат да премахнат или облекчат тези проблеми. Специалистите по управление на болката са особено подходящи за помощ. Като лекар, анестезиолозите са експерти в управлението на болката и са обучени да оценяват и разработват план за лечение специално за всеки пациент.

 

Какво причинява болка в коляното?

Вашата колянна става е изградена от кост, хрущял, връзки и течност. Мускулите и сухожилията помагат на колянната става да се движи. Когато някоя от тези структури е повредена, имате проблеми с коляното. Това са някои от най-честите причини за болка в коляното:

 

Остеоартрит. Хрущялът в коляното постепенно се износва.

Ревматоиден артрит. Коляното може да се подуе и хрущялът да се разруши.

Наранявания на връзките. Нараняванията на предната кръстосана връзка (ACL) обикновено са резултат от внезапно усукващо движение. Нараняванията на задната кръстосана връзка (PCL) обикновено се причиняват от директен удар, като удар от автомобилна катастрофа или спортни дейности.

Травми на сухожилията. Те могат да варират от възпаление до разкъсване, най-вероятно от прекомерна употреба в спорта или от падане.

Наранявания и нарушения на хрущяла. Нараняване, прекомерно натоварване, мускулна слабост или неправилно подравняване на коляното може да омекоти хрущяла на капачката на коляното или удар в коляното може да откъсне парче хрущял.

Счупена капачка на коляното. Малката, кръгла кост (патела), която седи над предната част на колянната става, се счупва, обикновено в резултат на падане или директен удар в коляното.

Концепция за здравеопазване, Ръце, страдащи от болка в коляното

 

Защо трябва да посетя специалист по лечение на болката?

Управлението на болката е важна част от всеки план за лечение, както за намаляване на дискомфорта, така и за подпомагане на възстановяването. Специалистите по управление на болката разбират пълния набор от опции за облекчаване на болката и как да използват тези опции в комбинация. Леченията, извършени като част от цялостен, мултимодален план, могат да помогнат дори ако всяко лечение не изглежда да има значение, когато се използва изолирано.

 

Специалистите по управление на болката работят с пациенти, за да помогнат при диагностицирането на болката и да я лекуват безопасно и ефективно с възможно най-малко странични ефекти. Тези лечения не трябва да включват лекарства. Всъщност управлението на болката обикновено е по-успешно, когато се използва цялостен подход, със или без лекарства.

 

Кога трябва да посетя специалист по лечение на болката?

Трябва да се консултирате със специалист по управление на болката, ако острата (краткотрайна) болка в коляното изглежда преминава в хронична (дълготрайна) болка. Обикновено това е, когато болката продължава повече от 90 дни, но може и по-рано. Болка, която продължава по-дълго от очакваното за състоянието, което имате, е предупредителен знак, че болката става хронична.

 

Специалистите по управление на болката могат да осигурят диагностика и лечение сами или след консултация с други доставчици на здравни услуги. Те могат да включват вашия първичен лекар, ортопед, ревматолог или физиотерапевт.

 

Ортопедите лекуват проблеми, свързани с кости, стави, връзки, сухожилия и мускули. Ревматолозите са специализирани в нехирургично лечение на артрит и други ревматични заболявания. Физиотерапевтите използват упражнения и разтягания, тренировки за движение, медицински масаж и други практически техники, за да помогнат на пациентите да увеличат мобилността, да облекчат болката и да предпазят от по-нататъшно нараняване.

 

Как се диагностицира причината за болка в коляното?

За точното определяне е необходим задълбочен преглед. Прегледът трябва да включва оценка дали болката наистина произлиза от коляното. Понякога болката в коляното може да бъде свързана с болка от друг източник, като например нараняване на бедрото. „Препоръчана болка“ означава, че нараняване или заболяване в една част на тялото причинява болка на друго място.

 

Когато поставя диагноза, Вашият лекар ще вземе предвид информация, която включва следното:

 

Характеристики на пациента. Някои състояния е по-вероятно да се появят при индивиди с определени характеристики. Например, остеоартритът е по-чест при по-възрастни хора, а състоянията, свързани с прекомерна употреба, са по-чести при хора, които участват в спортни дейности. Затлъстяването също може да бъде фактор при някои състояния.

История на пациента. Лекарят задава въпроси, за да определи потенциалните източници на травма, като автомобилни катастрофи или спортни травми. Лекарят също ще попита къде и кога усещате болката.

Резултати от физически преглед. Лекарят движи и опипва коляното ви за признаци на увреждане на мускула, сухожилието или хрущяла. Това включва изследване на местоположението на болката, като например зад коляното, пред коляното или вътре или отгоре на коляното.

Резултати от изображения и други тестове. Понякога са необходими рентгенови лъчи, ЯМР или други диагностични тестове, за да се идентифицират структурни увреждания или аномалии.

Мъжки лекар преглежда мъжки пациент с болки в коляното и му препоръчва магнитни наколенки

 

Какви лечения могат да причинят болка rелиф?

Естеството на вашето нараняване ще ръководи лечението. Както и вашите предпочитания. Най-добре е да разгледате пълното меню от налични опции. Те включват:

 

ОРИЗ (почивка, лед, компресия и повдигане). Това може да работи при остра болка, но лечението е различно при хронична болка. При хронична болка почивката може да отслаби мускулите, които се нуждаят от укрепване, за да намалят или премахнат болката.

Упражнение и физическа терапия. Някои упражнения помагат за изграждането или разтягането на мускулите и облекчават болката. Също така трябва да знаете кои упражнения трябва да избягвате, защото могат да причинят допълнително увреждане на коляното ви.

Промени в начина на живот. Има промени, които можете да направите, за да намалите болката си. Например, поддържането на здравословно тегло намалява стреса върху коленете ви. Може също да се наложи да избягвате дейности, като бягане, които упражняват твърде много сила върху коленете.

Геникуларен нервен блок. Това лечение блокира сигналите за болка, които геникуларните нерви предават между колянната става и мозъка. Това първо се прави с инжекция с анестетик за краткотрайно облекчение. Ако е ефективен, пациентът може да получи дългосрочно облекчение с нехирургична процедура, наречена радиочестотна аблация. Тази процедура генерира топлина за коагулация на протеините в нерва, което спира сигналите за болка.

Стимулация на периферните нерви. Хирург имплантира електроди и малък пакет батерии близо до периферните нерви, които предават сигнали за болка от коляното. Електродите доставят слаб електрически ток към нерва (произвеждайки усещане за изтръпване), който го подвежда да изключи сигналите за болка към мозъка. Пациентът контролира честотата на електрическата стимулация.

Допълнителни терапии. Някои хора намират облекчение, използвайки масаж, биофийдбек, релаксация, медитация, акупунктура, йога или визуализация.

лекарства. Това включва лекарства без рецепта, като ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни лекарства, както и по-мощни лекарства като опиоиди. Други лекарства също могат да помогнат, включително стероиди. Тъй като опиоидите могат да предизвикат пристрастяване, важно е да имате квалифициран специалист по управление на болката, който да наблюдава вашия план за лечение. Известно внимание се изисква и с противовъзпалителни лекарства и стероиди, които могат да отслабят хрущялите и коленните стави.

хирургия. Това се използва предимно за коригиране на структурни повреди. Хирургията не трябва да е първият избор, но понякога е единственото решение. Страницата Made for This Moment за хирургия на коляното предоставя подробности относно опциите и съображенията за управление на болката.

Регенеративни терапии. Изследователите продължават да изследват възможности като плазмени инжекции и лечение със стволови клетки. Изследването е все още в ранен етап и все още не е окончателно.