Възпалено гърло и остър тонзилит – честота, симптоми, диагностика и лечение

Възпаленото гърло и тонзилит са често срещани състояния, които засягат гърлото и сливиците.  Те могат да причинят дискомфорт и затруднено преглъщане, а в някои случаи могат да доведат до усложнения, ако не се лекуват. Едно от най-тежките усложнения на остър тонзилит е развитието на перитонзиларен абсцес, както и парафарингеален абсес, които могат да бъдат животозастрашаващи при липса на адекватна диагностика и лечение в спешен порядък.

 

Рисковите фактори за възпалено гърло и тонзилит включват развитие на вирусни или бактериални инфекции, алергии, тютюнопушене и близък контакт с лица, които имат тези състояния.  Децата и младите хора са по-склонни да получат тонзилит, отколкото по-възрастните. Често срещано състояние при деца и юноши е и развитието на възпалена трета сливица.

 

Диагнозата на възпалено гърло и тонзилит обикновено включва физически преглед и снемане на щателна анамнеза и проследяване на медицинската история.  В някои случаи може да се извършат диагностични тестове като микробиологична култура на гърлото или бърз стрептококов тест, за да се определи дали причината за възпаленото гърло е бактериална или вирусна.

 

Лечението на възпалено гърло и тонзилит зависи от основната причина.  Ако причината е бактериална, може да се предпишат антибиотици, за да се изчисти инфекцията.  Често се изписват антибиотици от клас пеницилини, както и цефалоспорини. Ако причината е вирусна, лечението може да включва адекватна почивка, прием на течности, витамини и болкоуспокояващи като парацетамол, ибупрофен или метамизол за облекчаване на симптомите.

 

В някои случаи може да се препоръча тонзилектомия (хирургично отстраняване на сливиците), ако пациентът има повтарящи се епизоди на тонзилит или ако сливиците са уголемени и причиняват затруднения в дишането.

 

Предотвратяването на възпалено гърло и тонзилит включва избягване и превенция за излагане на вируси и бактерии, отлична лична хигиена, най-вече на ръцете и избягване на близък контакт с хора, които имат активни вирусни заболявания.

 

Спирането на тютюнопушене и справянето с алергиите също може да помогне за намаляване на риска от развитие на тези състояния.

 

В допълнение към медицинското лечение, има няколко домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на възпалено гърло и тонзилит.  Те включват консумиране на топли течности, гаргара със солена вода и използване на таблетки за гърло или спрейове.

 

Още интересна медицинска информация може да прочетете на Online Medicine BG.