Грижи за възрастни хора

Често грижата за възрастни хора е трудна работа, която не е лесна за всеки от емоционална и психологическа гледна точка. Разбира се, близките се опитват да отделят възможно най-много време на своите възрастни роднини. Но това не винаги се получава – работа, домакинска работа, деца, семейство почти не оставят свободно време, а понякога възрастен човек се нуждае от денонощна грижа. Какво да правим в такива ситуации?

Самите роднини могат да се грижат за възрастни хора у дома, можете да наемете медицинска сестра или да настаните човек в пансион. Какви са характеристиките на грижите за възрастни хора за всички тези опции?

Грижи у дома

Всичко зависи от състоянието на възрастния човек. Ако може да се грижи за своята хигиена, да се храни и да се движи самостоятелно и следователно не се нуждае от наблюдение 24/7, тогава домашните грижи са отличен вариант. Но ако роднина или близък е болен или е с ограничена подвижност, нещата стават много по-трудни. Понякога е много трудно както физически, така и психически – трябва да посветите цялото си време на болен човек, да се откажете от работата и нуждите си в името на някой друг. Освен това понякога грижата за пациент изисква определени умения и познания по медицина и следователно е необходим специалист.

Пенсия

Всяка година все повече и повече хора стават жители на пансиони и домове за възрастни хора. Времената се променят, отношението към такива институции също – хората вече не виждат това като нещо срамно. Ако един пенсионер има избор: да живее сам и кой знае какво може да се случи (ако внезапно получи инфаркт и т.н.) или да живее в уютен пансион, където можете да намерите приятели сред другите гости, е интересно да прекарате свободното си време и да сте сигурни, че ако нещо се случи, наблизо има лекари и медицински сестри – отговорът е очевиден.

Медицинска сестра

Нещо средно между пансион и домашни грижи. Наемайки болногледач, близките на възрастен човек продължават да живеят пълноценен живот, но в същото време постоянно виждат роднината, докато самият той не остава сам вкъщи и получава необходимата помощ.
Как да изберем пансион?

Когато избирате пансион, трябва да обърнете внимание на точки като:

хранене;
местоположение;
квалификация на персонала;
който получава грижи в заведението;
занимания през свободното време;
наличие на бутони за повикване на персонала в стаите;
възможности за настаняване (1, 2, 3, 4, 5-местни стаи);
Наличие на видеонаблюдение и охрана.

Меню в старчески дом

Диетата се избира индивидуално в зависимост от здравословното състояние на човека.
Също така, заслужава да се отбележи, че диетата е разнообразна и включва зърнени храни, месо, риба, много зеленчуци, плодове и млечни продукти. Ключът към дълголетието е здравословното хранене, затова нашият пансион обръща необходимото внимание на менюто.

Пансионът за възрастни хора разполага с висококвалифициран персонал където работят опитни лекари, които провеждат ежедневни прегледи. Лекарите се подпомагат от също толкова опитни медицински сестри, които денонощно се грижат за възрастните хора.