Избелване на зъби: всичко, което трябва да знаете

Избелването на зъби е процедура, чиято цел е да възвърне първоначалния ослепително бял цвят на зъбите. 

Процедурата се извършва с помощта на активни съставки, които проникват в емайла и дентина и разкъсват молекулите на пигментите, които причиняват оцветяването на зъбите.

В тази статия ще разгледаме най-добрите средства за избелкване на зъби, както в домашни условия, така и в дентални клиники.

 

 Професионално избелване на зъби

  

Има два основни вида избелване на зъби:

Избелване в дентална клиника

Този вид избелване се извършва от зъболекар. Зъболекарят поставя на зъбите шини, които са напоени с избелващ гел. 

Гелът съдържа активната съставка водороден пероксид, който се активира от светлина или лазер. Процедурата обикновено продължава около 30 минути.

 

В случай, че сте избрали този метод за избелване на зъби и сте от София, то може да се доверите на Дентална клиника Msmile, които имат богат опит в тази процедура.

 

Домашно избелване на зъби

Този вид избелване се извършва от пациента в домашни условия. Пациентът получава от зъболекар шини, които са напоени с избелващ гел.

 Гелът съдържа активната съставка водороден пероксид, който се активира от слънчева светлина или топлина. 

Пациентът носи шините няколко часа дневно в продължение на няколко седмици.

 

Колко ефективно е избелването на зъби и какви странични ефекти има?

 

Ефектът от избелването на зъби е траен и може да продължи до няколко години.

Колко точно ще продължи зависи от индивидуалните фактори, като например цветът на зъбите преди процедурата, начина на живот и грижата за устната кухина.

 

Избелването на зъби е сравнително безопасна процедура, но има някои рискове, които трябва да се имат предвид:

  • Чувствителност на зъбите

Възможно е след избелването зъбите да станат по-чувствителни към топлина, студенина и сладки храни. Тази чувствителност обикновено е временна и отшумява в рамките на няколко седмици.

  • Раздразнение на венците

Възможно е след избелването венците да се раздразнят. Това се дължи на активната съставка водороден пероксид, която има избелващ и дезинфекционен ефект. Раздразнението на венците обикновено е леко и отшумява в рамките на няколко дни.

  • Поява на петна

Възможно е след избелването на зъбите да се появят петна. Това се дължи на факта, че избелващите процедури могат да премахнат и някои от защитните вещества от емайла, което го прави по-податлив на петна.

Преди да се подложите на избелване на зъби, е важно да се консултирате със зъболекар. Зъболекарят ще ви прегледа и ще прецени дали избелването е подходящо за вас.

 

Съвети за поддържане на белите зъби

 

За да поддържате белите си зъби, е важно да спазвате следните съвети:

 

Почиствайте зъбите си два пъти дневно с паста за зъби с флуор. Използвайте четка с меки влакна и я сменяйте на всеки три месеца.

Използвайте конец за зъби

Използвайте конец за зъби веднъж дневно, за да отстраните натрупаните остатъци от храна и плака между зъбите.

Редовни стоматологични прегледи

Посещавайте зъболекаря си на всеки шест месеца за профилактичен преглед и почистване.

Избягване на храни и напитки, които могат да оцветят зъбите

Избягвайте храни и напитки, които могат да оцветят зъбите, като кафе, чай, червено вино, кола и плодове с тъмен цвят.

Ако спазвате тези съвети, ще можете да запазите белите си зъби за дълго време.

 

Домашни средства за избелване на зъби

 

Има редица естествени методи за избелване на зъби, които могат да бъдат ефективни, но е важно да се отбележи, че те могат да отнемат повече време, за да постигнат резултати.

Ето някои от най-популярните природни методи за избелване на зъби:

Сода за хляб

Содaта за хляб е естествено избелващо средство, което може да помогне за премахване на петната от зъбите.

 За да използвате сода за хляб за избелване на зъби, смесете една чаена лъжичка сода за хляб с малко вода, за да получите паста. Нанесете пастата върху зъбите си с четка за зъби и я оставете да подейства за няколко минути. След това изплакнете обилно с вода.

Лимон

Лимонът съдържа лимонена киселина, която има избелващ ефект. За да използвате лимон за избелване на зъби, разрежете един лимон наполовина и изтъркайте вътрешната част на зъбите си с него. Оставете лимоновия сок да подейства върху зъбите ви за няколко минути, след което изплакнете обилно с вода.

Куркума

Куркумата има антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за премахване на плака и петна от зъбите. 

За да използвате куркума за избелване на зъби, смесете една чаена лъжичка куркума с малко вода, за да получите паста. Нанесете пастата върху зъбите си с четка за зъби и я оставете да подейства за няколко минути. След това изплакнете обилно с вода.