Как да се отървете от кърлежите в двора си

Кърлежите са проблем на много места и обхватът им се разширява.

 

Кърлежи — чернокраки (еленови), кучешки, горски кърлежи и други — представляват потенциална вреда както за вашите домашни любимци, така и за вашето семейство. Те могат да живеят и да се размножават във вашата морава, в задния двор и в гората и да причинят сериозни вътрешни заболявания, които могат да бъдат много сложни и продължителни за лечение. Което е по-лошо, обхватът им изглежда се разширява, така че ако нямате отметки днес, можете утре.

 

Ние открихме, че няма заместител на инвестирането на малко време и пари, за да се уверите, че вашата непосредствена среда – вашият двор и собственост – са възможно най-чисти от кърлежи. Казваме „доколкото е възможно“, защото в крайна сметка имаме работа с природата. Никога не можете да унищожите всички кърлежи, но можете да направите някои неща, за да ги държите на разстояние. Това трябва да е целта.

 

Въз основа на опит от живот в район с много кърлежи и опити за непрекъснато намаляване на популациите от кърлежи, ето някои от нашите най-добри предложения за поддържане на кърлежите във вашия двор до минимум.

 

Дръжте кърлежите далеч от вашия двор — не е процес в една стъпка

 

Колкото и да ни се иска да споделим някакъв вид сребърен куршум за премахване на кърлежи, той наистина изисква няколко неща да се правят в съгласие едно с друго за най-добри резултати. Освен това вашият двор е уникално пространство, което не прилича на никой друг двор. Вашите конкретни кърлежи може да идват от източник, от който дворът на някой друг не е засегнат. Ето няколко неща, които можете да направите обаче, за да намалите популацията от кърлежи.

 

  1. Почиствайте двора си на всеки няколко седмици

За унищожаването на бълхите и кърлежите има значение спретнатостта. Ако почиствате двора си от органични и градски отпадъци веднъж на няколко седмици, може да намалите вероятността от разпространение на кърлежи. Отстранете остатъците като купчини тухли, храсти, листа, камъни и дървен материал. Купчините четки и купчините листа са особено популярни сред кърлежите. Съберете изхвърлените саксии и други предмети и ги подредете спретнато. Подрежете надвисналите дървета, за да увеличите излагането на слънце, което ще попречи на условията за кърлежи да бъдат оптимални. Директната слънчева светлина в горещо сухо помещение помага за отблъскването на кърлежите. Много е важно да почиствате двора си редовно през пролетта и лятото, тъй като това е техният основен сезон на отглеждане и размножаване.

 

  1. Обърнете специално внимание на дървените купчини

Дървените купчини са известни като жилище на кърлежи, тъй като могат да осигурят почти идеална среда за тях. Ако имате силно залесен двор, устояйте на желанието да оставите снопове храсти или дърва наоколо. Тези снопове могат да създадат отлична защита за кърлежите, но може би по-важното е, че те създават местообитание за дивата природа, която поддържа кърлежите (стигаме до това в следващата точка). Ако почиствате растежа на дърветата си, премахнете купчините храсти бързо, след като сте подрязали дърветата. Ако държите купчина дърва за изгаряне, преместете тази купчина далеч от къщата и моравата си. Той ще съдържа вредителите, които неизбежно ще ги намерят. Кърлежите са доста мързеливи – те няма да се отклонят далеч от тази купчина, след като я нарекат дом.

 

  1. Ограничете дивата природа

Дивите котки, зайци, мишки и катерици, които редовно посещават вашия двор, са причината да имате кърлежи в двора си. Кърлежите се нуждаят от домакини, за да живеят, да се хранят и растат и ако можете да намалите домакините, ще намалите и кърлежите. Градските диви животни редовно носят кърлежи, бълхи и други паразити. Ако тези същества ви посещават често, трябва да направите нещо по въпроса. Ограждането на двор е подходящ подход, ако пасва на цялостната ви естетика на квартала, или можете също да отделите време, за да намалите привлекателността на двора си за тях. Тези животни са привлечени от боклук и отломки, както и от гниещи плодове и семена, които падат от дървета и храсти, така че се отървете от тях. Скунксовете и миещите мечки може да дебнат за личинки във вашите дворове и тревни площи. Катериците са привлечени от птичите семена, а мишките могат да пируват с плодовете на храстите. Никога не позволявайте на дивата природа да организира домакинство под палубите на вашия имот.

 

  1. Помислете за тръба за кърлежи

Тръбите за кърлежи са гениално изобретение, което основно използва мишки, за да се отърве от кърлежи. Подобно на животните, които споменахме в горната точка, мишките са гостоприемници на кърлежи и всъщност са един от основните гостоприемници на страховития елен (или чернокрак) кърлеж. Идеята е да дадете на мишките провизии чрез „TickTube“, за да изградят своите гнезда. Точно така, вие помагате на мишките! Но ключът е, че давате на мишките материали, които са третирани с перметрин. Перметринът може да убива кърлежи, така че когато мишката изгражда обкръжението си с този материал, те основно се отърват от кърлежите в процеса. Това е важно, защото се смята, че младите кърлежи получават патогените за Лаймска болест от мишки и други дребни гризачи и птици. Тръбите за кърлежи са биоразградими и идеята е да оставите много от тях в двора си. Направихме цяла статия тук, ако искате да се потопите дълбоко.

 

  1. Растения за отблъскване на вредители

Ако не сте знаели това преди, има растения, които показват признаци, че могат да отблъскват вредители, дори кърлежи. Смята се (и в някои случаи е доказано), че растения като мащерка, цитронела, здравец и евкалипт естествено възпират насекоми и паякообразни. Това означава, че можете да направите пробив в популациите си от кърлежи и комари, както и оси и стършели. Отглеждането на тези растения в задния двор и моравата може не само да предпази кърлежите, но и да добави красота към вашата морава. Едно внимание обаче: В сравнение с някои от другите техники, наличието на определени растения наоколо не трябва да се разглежда като основен метод за елиминиране на кърлежи. Трябва да се разглежда като допълнителна техника.

 

  1. Създайте периметър

Създайте бариера около къщата си с безопасен за околната среда пестицид. Това ще ви помогне да предотвратите мигрирането на кърлежи и бълхи в дома ви без ваше разрешение. Този метод е най-ефективен, ако нямате домашен любимец. Ако имате домашен любимец, кърлежите пак могат да се качат на стоп и да влязат в дома ви по този начин. Създайте 6-инчова широка чиста зона, като се отървете от всякакъв вид боклук, храсти, растения и листни отпадъци около дома си. Поддържайте моравата вътре в периметъра окосена на много последователни основи. Това ще премахне скривалищата, които кърлежите използват за убежище.

 

Преместете комплектите за игра и детските играчки в средата на двора, далеч от краищата и местообитанията на кърлежите. Това ще намали шансовете децата ви да влязат в контакт с кърлежи, но не може да ги предотврати напълно. И накрая, уверете се, че всички зони за забавление на открито, като вътрешни дворове или палуби, имат буферна зона около себе си с къса трева, така че да нямате гъста като кърлежи дълга трева, която се разресва срещу места, където хората са склонни да прекарват времето си.

 

  1. Проверете свърталища за домашни любимци

Любимите места на вашия домашен любимец може да са заразени с ларви на кърлежи и може да нямате време да ги миете всеки ден. Като такъв ще ви е необходимо по-трайно решение. Кърлежите предпочитат да останат на по-малко от 50 фута от любимото място за почивка на вашия домашен любимец за лесно хранене. Почистете и обработете всички хладни, сенчести места във вашия двор. Това са пространствата под верандите, заедно с линията на оградата и под ниско висящи храсти. Винаги третирайте места за кучета или развъдници и се уверете, че лекувате самите си животни. Месечното третиране ще направи чудеса за предпазване от тях.

 

  1. Косете тревата си на правилната височина

Дръжте тревата в двора си окосена на правилната височина и я косете редовно. Кърлежите предпочитат да стоят на сянка и влажни места. Ако тревата ви е на правилната височина, тя ще бъде изложена на слънце и ще отблъсне кърлежите. Това също ще ги направи уязвими за птиците, които се хранят с насекоми. Каква е правилната височина? Зависи от тревата и вашия регион, но повечето експерти по тревните площи предполагат, че поддържането на моравата ви между 2-3 инча е почти правилно. Колкото по-къса е, толкова по-добре, когато става дума за кърлежи, но отново по-късата тревна площ ще окаже повече напрежение върху тревата. 2-3 инча е добра средна стойност и това ще изглежда добре, като същевременно държи популацията на кърлежите под контрол.

 

В допълнение към намаляването на популацията на възрастни кърлежи чрез подрязване на вашата трева, можете също да намалите броя на яйцата на кърлежите, които ще се излюпят през следващата година. Кърлежите обичат да намират по-дълга, защитена трева за яйцата си, които прекарват цялото лято и есен в инкубиране. Намерете яйцата и се отървете от тях, и най-вероятно ще започнете да ограничавате дългосрочната популация на кърлежи около вас.

 

  1. Масло от здравец и лимонена трева

Струва си да опитате. Нищо не е по-добро на този свят от използването на естествени органични смеси за борба с естествения паразит и ние все повече проучваме добри репеленти за кърлежи „направи си сам“, за които чуваме. По този начин вие не нанасяте никакви щети на природата и работата ви по защита на вашия дом, семейство и домашни любимци е свършена. Проблемът с обичайната и редовна употреба на аерозоли е, че те постоянно влошават околната среда и с помощта на тази естествена смес можете не само да се отървете от заплахата от кърлежи, но можете да допринесете за опазването на околната среда. Счита се, че комбинация от масло от здравец и лимонена трева отблъсква напълно кърлежите. Всичко, което трябва да направите, е да капнете 2-3 капки от тези масла в съд с вода и да разбъркате добре сместа. Напръскайте сместа във вашия двор и морава и не забравяйте да обърнете специално внимание на ъглите, за да предпазите кърлежите.

 

Имайте предвид, че маслото от здравец в концентрирани нива може да бъде токсично за кучетата, така че ако имате домашен любимец, който е склонен да поглъща треви, както правят някои, или обича да харесва всичко, с което влиза в контакт, може да внимавате с маслото от здравец.

 

  1. Контролирайте дъбовите дървета

Добре, това е малко приказка за старите съпруги, но ако отидете в някои части на страната, местните ще се закълнат в нея. Мнозина вярват, че кърлежите са привлечени от дъбовите дървета, така че намаляването на популацията на дъбовете може да помогне. Има теория, наречена „Връзка с жълъди“, вярването, че дъбовите дървета произвеждат жълъди, жълъдите привличат елени, а елените са склонни да приемат и разпространяват кърлежи.

 

По-правдоподобното обяснение може да бъде, че културите от жълъди играят основна роля в популациите на мишки и оцеляването през зимата. Мишките са свързани с разпространението на болести и по този начин елиминирането на източника на храна ще помогне за намаляване на популациите на мишки и болестите в даден район.

 

Никога не бихме ви посъветвали да отидете и да отрежете хубав стар дъб в двора си — дъбовете са страхотно дърво, което има много предимства и може да бъде красиво допълнение към вашия двор. Но ако сте загрижени за кърлежи, може да искате да контролирате растежа на нови, млади дъбове, които се засаждат сами, и ако имате болен дъб в двора си, може би е време да го замените с нещо друго.

 

Възможно ли е да унищожа моите кърлежи?

Можете да контролирате кърлежите и дори да намалите значително тяхната популация (особено ако сте в състояние да насочите тръбите на кърлежите към зони с висока стойност), но никога не можете напълно да унищожите своя двор от кърлежи. В крайна сметка това е природата. Целта трябва да бъде значително намаляване на популацията от кърлежи, което е възможно.

 

Хубавото на предприемането на стъпки за драстично намаляване на популацията от кърлежи във вашия двор е, че често можете да уцелите две заеки с един камък. Например, добър спрей против комари вероятно ще има известно въздействие и върху кърлежите, в зависимост от точния химически състав.

 

Дори ако сте предприели всички стъпки по-горе и забелязвате изразено намаляване на популацията от кърлежи, вземете предпазни мерки, когато сте навън и не забравяйте да използвате добър репелент за кърлежи. Просто не можете да бъдете достатъчно внимателни, когато се справяте с потенциала за лаймска болест и други болести, пренасяни от кърлежи.

 

Какъв е обхватът на еленовия кърлеж?

Вие сте в частта на страната, където управлението на местообитанията на кърлежите е важно? Има голям шанс да сте.

 

Чернокраките (еленови) кърлежи обикновено се срещат на изток от вертикална линия, която минава от Тексас до Дакота. Има и западна версия на чернокракия кърлеж, открита в Калифорния, северозападната част на Тихия океан, а сега и в части от Юта и други западни щати. Въпреки че тези щати не отчитат същите числа на лаймската болест като Изтока, данните показват, че хората се заразяват всяка година на запад.

 

И разбира се, огнището на лаймската болест в Североизточните щати и щатите на Големите езера все още е преобладаващото място, където се наблюдава болестта.

 

Изводът – кърлежите са почти навсякъде и обхватът им се разпространява. така че грешете от страна на вземането на предпазни мерки.

 

Заключение

Като следвате стриктно тези осем различни метода, можете да премахнете кърлежите от вашия двор. Въпреки това постоянната правилна поддръжка на двора е много важна. Уверете се, че почиствате двора си всяка втора седмица и се уверете, че тревата редовно се коси на правилната височина. И накрая, дори ако следвате тези правила в двора си, играйте на сигурно и се уверете, че сте предприели стъпки за предотвратяване на кърлежи при вашите домашни любимци и винаги се проверявайте след игра или работа навън!