Кои продукти от кухнята за какви здравословни състояния помагат

Отдавна е известно, че храната е причина за много болести, но и лек срещу тях. Ние сме това, което ядем, и тази максима е напълно валидна. Храната влияе върху химичния състав на тъканите и върху обмяната на веществата. По тази причина може да стимулира появата на наследствени предразположения като диабет, бъбречни и жлъчни камъни, подагра и други, а от друга страна балансираното хранене може да ги профилактира или лекува.

Условия, на които да отговаря лечебната диета

При повечето хронични заболявания диетата е част от лечението и е необходимо да отговаря на определени условия предвид оплакванията, но като цяло тя трябва да включва разнообразни продукти, да съдържа рационално съотношение между основните хранителни вещества, да бъде динамична, нагаждайки се към различните етапи на развитие на заболяването, да бъде разпределена на правилни дози за прием през деня и в повечето случаи да бъде индивидуална, разработена конкретно за определен пациент.

Продукти, които лекуват определени здравословни състояния

Причината за всяко едно заболяване, независимо дали то е автоимунно, сърдечно-съдово, диабет, астма и други, е резултат от възпаление в организма. Това налага въвеждането на определени противовъзпалителни храни, които са известни като най-ефективни противовъзпалителни средства за това заболяване. Противовъзпалителните храни премахват много от симптомите на болестта, облекчават състоянието и подпомагат лечението. Затова като цяло всяка диета с лечебна цел трябва да съдържа някои от основните противовъзпалителни храни.

Зеленчуци

Наситеният, тъмен цвят на храната е маркер за нейните антиоксидантни възможности.

Червеното цвекло е сред тях и служи за подобряване на кръвното и холестерола, бариера е пред сърдечните заболявания по тази причина, намалява възпаленията и профилактира бактериалните инфекции. Препоръчва се при хипертония, чернодробни заболявания, за интоксикация.

Броколите намаляват възпаленията, профилактират рака, особено зависимия от естрогена рак на млечната жлеза и половите органи при жените.

Плодове

Боровинките съдържат кверцетин, който има противовъзпалителни свойства. Този флавоноид е ефикасен при възпаления и рак.

Те възстановяват и чревната флора и спират увреждането на червата. Подобряват паметта и двигателните функции, затова са полезни при артрит, Алцхаймер и автоимунни заболявания от всякакъв тип.

В плода на ананаса се съдържа бромелаин. Той подобрява храносмилането и намалява възпалението. Полезен е за сърцето и при опасност от тромбози, за прочистване на кръвоносните съдове от холестерола. Добър антиоксидант е.

Риба

Рибата е известна основно като източник на омега-3 мастни киселини с противовъзпалителни свойства. Така се явява профилактика на рак, артрит и сърдечни болести. Скумрията, сардините и мазните риби са друг източник на полезните мастни киселини.

Ядки и семена

Най-богати на протеини и полезни мазнини са орехите, лененото семе, семената на чията и всички те са успешни хранителни продукти при възстановяване на организма следствие на атеросклероза, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром.

Подправки

Отлично противовъзпалително средство е куркуминът, който се съдържа в куркумата. Това е мощен противовъзпалителен и противораков агент, който е много ефективен и при артритни проблеми.

Джинджифилът затопля тялото и е най-добрият естествен детоксикатор. Аюрведа пък го разглежда като много добър стимулатор на имунната система. Препоръчва се при алергии и астма.