Полезни ли са бактериите

Забравете гените си, които не можете да контролирате, казва кардиологът д-р Стивън Гъндри, и вместо това се съсредоточете върху трилионите бактерии в тялото си, които можете да използвате като най-добрите си приятели за здраве.

Преди около две десетилетия известният кардиолог и сърдечен хирург д-р Стивън Гъндри страдаше от затлъстяване. Той страдаше от ежедневни мигрени и, въпреки че беше само на четиридесет, страдаше от толкова тежък артрит, че носеше скоби на коленете си, когато бягаше. Въпреки болката, той бягаше 30 мили на седмица, ходеше на фитнес всеки ден и яде това, което диетолозите препоръчват.

Но всичко беше безполезно. Той обвини „лошите гени“, вярвайки, че е предопределен да бъде „дебел и болен“ като баща си.

Внезапно лекарят имаше среща, променяща живота му, пациент на име „Големия Ед“, който успя да поправи неоперабилната си коронарна артерия, като промени диетата си и взе добавки, които купи от магазин за здравословни храни.

Стивън Гъндри беше толкова впечатлен, че промени диетата си, започна да приема различни добавки и написа дисертация за това в университета Йейл. Дебелият кардиолог свали 23 кг през първата година, а след това още 10.

През последната половина на 20-ти век се смяташе, че картографирането на човешкия геном е ключът към лечението на всякакви болести. Но, както д-р Гъндри установи от нарастващ брой изследвания, има промяна на парадигмата в научното мислене. – Отговорът на въпроса Как да живеем и остаряваме се крие в трилионите бактерии в тялото ни.

През последните 20 години д-р Гъндри публикува статии, показващи, че „повечето хронични заболявания започват в червата и могат да бъдат излекувани чрез елиминиране на определени храни от нашата диета плюс избор на начин на живот.“

Неговият неотдавнашен бестселър, The Longevity Paradox, изследва в дълбочина ролята на тези еволюционни организми. Д-р Гъндри цитира статия, публикувана във водещото научно списание Nature през 2018 г., която потвърждава, че чревните бактерии пряко влияят върху здравето на всяка част от тялото ви, от кожата до хормоните.

Нещо повече, здравето на вашите чревни бактерии играе огромна роля в защитата ви от болести, стареене, невровъзпалителни заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, до сърдечни заболявания и рак и ще помогне за намаляване на симптомите на артрит и други болки в ставите.

Съществува и пряко взаимодействие между червата и мозъка (ос черва/мозък). Червата често се наричат ​​нашият втори мозък, но според д-р Гъндри, те всъщност са отговорни за всичко. По този начин проблемите, които засягат ума ни, често реагират на състоянието на нашите чревни бактерии. Д-р Гундри обяснява, че сега има все повече доказателства, че тревожността и депресията са причинени от променен микробиом.

Според психиатъра и водещ изследовател професор Тед Динан от Университетския колеж Корк, „Ние сме свидетели на промяна на парадигмата в неврологията и сме в състояние да повлияем по нов, революционен начин, по който предотвратяваме и лекуваме психичното здраве и невропсихиатричните състояния.“ Работата на проф. Динан се фокусира върху това как тези „причудливи микроби“ влияят на депресията и други разстройства, свързани със стреса.

Той също така разкрива пряко въздействие на този подход върху проблемите с теглото при хората. „Загубата на тегло е добре дошъл страничен ефект от тази програма, но също така пациентите с хронично поднормено тегло наддават на тегло и стават по-енергични“, казва д-р Гъндри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *