Ранна диагностика на рака на гърдата

Ракът на гърдата е често срещано явление и лекарите и медиите винаги са говорили за това заболяване на висок глас. Но, за съжаление, жените не винаги са наясно със здравето си, особено по отношение на гърдите си. Обикновено в ранните етапи е трудно да се определят симптомите на рак, но навременният преглед ще помогне да се избегнат неприятни последици.
Ранни симптоми на рак на гърдата: какви са

И въпреки че по-рано писахме, че е много трудно да се проследят началните стадии на рак, въпреки това тялото ни е проектирано по такъв начин, че да започне да сигнализира, че се извършва някакъв необичаен процес. Ето защо си струва да правите ежемесечно самоизследване на гърдите за наличие на подозрителни уплътнения.

Също така слушайте тялото си – ако лека необичайна болка в гърдите не изчезне след известно време, например след месечен цикъл, тогава трябва да се свържете с мамолог

Ранните признаци на рак на гърдата, за които трябва да следите, включват:

промяна във формата на зърното;
болка в гърдите, която не изчезва след следващата менструация;
израстък или бучка, която не изчезва след следващата менструация;
секретът от зърната на едната гърда е бистър, червен, кафяв или жълт;
необяснимо зачервяване, подуване, кожно дразнене, сърбеж или обрив по гърдите;
подуване или бучка в ключицата или под мишницата
солиден тумор с неравни ръбове е по-вероятно да бъде раков.

Късни признаци на рак на гърдата: какви са те

Ако не провеждате редовно палпиране на гърдата, можете да пропуснете ранните аларми. Освен това в тялото се появява следващият етап от образуването на раков тумор и ето неговите симптоми:

намаляване на обема или обръщане на зърното навътре;
уголемяване на една гърда;
неравна повърхност на гръдния кош и осезаема бучка, която става по-голяма;
текстура на „портокалова кора“ върху кожата;
лош апетит и неволна загуба на тегло;
увеличени лимфни възли в подмишницата;
видими вени на гърдите

Наличието на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате рак на гърдата. Секрецията от зърната например също може да бъде причинена от инфекция, така че при поява на някой от горните симптоми трябва незабавно да се консултирате със специалист за точна диагноза.

Каква трябва да бъде „нормална“ гърда?

Няма конкретно понятие, което да описва „нормалните“ гърди. Всеки е различен и всеки има свои собствени правила. Струва си да се отбележи, че промените в гърдите често се появяват по време на овулация. Това може да се дължи на допълнително задържане на течности, което може да причини: подуване, болезненост или „скованост“. Тези симптоми трябва да изчезнат след началото на менструацията.

Редовните самопрегледи могат да ви помогнат да разберете как гърдите ви изглеждат и се чувстват нормални, така че да можете да забележите промените рано.
Как да проведем самотест?

Застанете пред огледалото с изправени рамене и ръце на бедрата. Визуално проверете гърдите.

Повторете тази процедура с вдигнати ръце.

Легнете по гръб, за да усетите гърдите си. Използвайте дясната си ръка, за да проверите лявата си гърда. Използвайте върховете на пръстите си и се движете с кръгови движения, за да усетите за бучки или други промени.

Не забравяйте да прегледате целия гръден кош, от центъра до подмишниците и от корема до ключиците.

Повторете с лявата си ръка, за да проверите десния си гръден кош. Повторете изправено или седнало. Може да ви е по-лесно да направите това под душа.

Диагностика на рак на гърдата

Ако имате съмнения за гърдите си, открили сте нещо и сте установили видими промени, незабавно се свържете с мамолог. Той ще може да Ви прегледа правилно и да Ви насочи към необходимите изследвания.

Вижте още: Кожа на супергерой: защо подценяваме този орган
Как се диагностицира ракът на гърдата стъпка по стъпка?
Физическо изследване

Вашият лекар ще прегледа гърдите ви и кожата върху тях и ще провери за проблеми със зърната и секреция или липса на секреция. Лекарят също ще палпира гърдите и подмишниците за бучки.
медицинска история

Вашият лекар ще ви зададе въпроси относно медицинската ви история, включително всички лекарства, които може да приемате, както и медицинската история на най-близките членове на семейството.

Тъй като ракът на гърдата понякога може да бъде свързан с гени, важно е да информирате Вашия лекар за всяка фамилна анамнеза за рак на гърдата. Вашият лекар ще Ви попита и за Вашите симптоми, включително кога сте ги забелязали за първи път.
Мамография

Специалистът може да попита дали имате мамография или да ви изпрати на този тест, който представлява рентгенова снимка на гърдите ви, за да ви помогне да разграничите доброкачествен тумор от злокачествен.
ултразвук

Ултразвуковите звукови вълни могат да се използват за изобразяване на гръдната тъкан.
ЯМР

Вашият лекар може да предложи ЯМР в комбинация с други изследвания. Това е друг неинвазивен образен тест, използван за изследване на гръдната тъкан.
Биопсия

Включително Това включва отстраняване на малко количество гръдна тъкан, която ще се използва за тестване. Това е единственият начин да се потвърди диагнозата рак на гърдата.

За да не живеем на всички тези етапи от проверки и изследвания, нека обещаем едно към едно, че редовно ще проверяваме гърдите си и в случай на неприятна „находка“ незабавно се свържете със специалисти. Повярвайте ми, такива неща не се „разтварят“ и не изчезват с времето, така че не очаквайте чудо, а незабавно се свържете с мамолог.