Съвети от гастроентеролог

От гледна точка на гастроентеролог през лятото има смисъл да се помни следното:

1. Не прекалявайте с алкохола (за съжаление, това се случва често на грил вечери и други празненства на открито) – това увеличава риска от остър панкреатит. Разбира се, обилното пиене на бира дава на тялото много енергия (допълнителни калории), но по-близо до есента може да доведе до наддаване на тегло.

2. Страстта към приготвянето на месо на скара се дължи на навика да се яде много. Това отново ще се прояви през есента с наднормено тегло. Струва си да запомните, че излишната енергия трябва да бъде „изгорена“. Ако физическата активност не се различава от обичайната, значи няма повече от обичайното. С други думи, яжте умерено. Наднорменото телесно тегло – допълнителен риск от получаване на различни заболявания, и то не само от областта на гастроентерологията. Твърде мазните храни могат да доведат до „разместване“ на вече съществуващи камъни в жлъчката.

3. През лятото в горещините човешкият организъм губи повече течности от обикновено и затова е препоръчително да пием повече. Ограничаването на пиенето може да допринесе за запек, разбира се, трябва да консумирате повече плодове, плодове и зеленчуци от обикновено (витамини, фибри, минимално количество енергия).

4. Страдащите от хронични храносмилателни разстройства обикновено знаят каква храна да избягват и кое е полезно за тях – всичко е много индивидуално. Няма точни общи правила и норми, така че е невъзможно да се дадат някакви универсални препоръки.

Накратко, не яжте повече от необходимото на тялото си през лятото и се уверете, че пиете алкохол (и бира също) умерено!