Лошата коса означава ли лошо здраве?

Опитва ли се косата ви да ви каже нещо за вашето здраве? Може би. Някои заболявания и лекарства влияят на тялото ви по същия начин, както влияят на косата ви. Друг път може просто да се наложи да се грижите по-добре за косата или скалпа си. Използвайте това визуално ръководство, за да видите какво отличава митовете от фактите, когато става въпрос за здравето и косата ви.

Белите люспи (пърхот) не са опасни за здравето
Пърхотът не е заразен. И така, откъде идва? Лекарите не са сигурни, но една теория е, че това може да се дължи на свръхрастеж на гъбичките. Други възможни рискови фактори включват мазна кожа, стрес, затлъстяване, студено, сухо време и наличие на екзема или псориазис. Въпреки че е неприятно – и сърбежът може да бъде досаден – пърхотът не е вреден.
Съвети за лечение на пърхот
За да намалите натрупването на мъртви кожни клетки от пърхот, опитайте да използвате шампоан против пърхот всеки ден. Оставете шампоана да действа 5 минути, след което изплакнете добре. Може да се наложи да опитате няколко шампоана против пърхот, за да намерите този, който работи най-добре за вас. Ако някой от тях спре да работи, опитайте друг. Ако това не помогне, свържете се с Вашия лекар.

Жълт пърхот?
Ако люспите от пърхот, които виждате, са мазни и жълти, може да имате себореен дерматит. Това е възпалително кожно заболяване, което може да възникне там, където има много мастни жлези, като скалпа и лицето. Въпреки че себорейният дерматит е свързан с хормони, гъбички и дори някои неврологични състояния като болестта на Паркинсон или ХИВ, всички тези състояния се лекуват по същия начин като пърхота: шампоани против пърхот.

Може да губите повече коса, отколкото си мислите.
Това не е идеална мярка, но според някои експерти можем да загубим до 100 или повече косъма на ден. Това не е причина за тревога и не означава, че оплешивявате. Около 90% от вашите 100 000 космени фоликула произвеждат коса във всеки един момент. Останалите 10% са във фаза на покой (телоген), косата в покой все пак ще падне след около 2-3 месеца. Косата, която е паднала, се заменя с нова и цикълът на растеж започва отново.

Какво причинява освобождаването на Telogen?
Шок за тялото ви – операция, ваксинации, раждане, определени лекарства, строги диети, екстремен стрес, проблеми с щитовидната жлеза – може да постави косата ви в състояние на покой или телоген. След около два месеца може да забележите загуба и изтъняване на косата, състояние, наречено отделяне на телоген, понякога описвано като коса, „падаща в шепи“. В повечето случаи новата коса започва да расте веднага.

Атака върху космените фоликули
При алопеция ареата вашата имунна система погрешно атакува космените фоликули, което води до падане на косата – често внезапно. Повечето хора ще имат една или две плешиви петна, които лесно могат да бъдат лекувани с инжекции, но в някои случаи цялата коса по тялото ще падне. Алопеция ареата не е вредна или заразна, но може да бъде психологическа трудност. Косата може да расте отново сама, но лечението може да помогне да расте отново по-бързо. За съжаление, някои хора могат да изпитват алопеция ареата многократно.

Гените причиняват 90% от косопада при мъжете
Тази черта се предава по наследство и може да бъде повлияна повече от линията на майка ви, отколкото от тази на баща ви. Така че един поглед към кичурите на дядо ви по майчина линия може да ви даде по-добра представа за вашето бъдеще. Плешивостта при мъжете често започва със загуба на коса на слепоочията, след това на темето, оставяйки подковообразен пръстен от коса отстрани на главата. Средствата за косопад включват финастерид и миноксидил.

женска плешивост
Свързаното с възрастта изтъняване може да означава изтъняване на косата по цялата глава, но типичният косопад обикновено е най-често в горната част на главата. За разлика от мъжете, жените рядко оплешивяват и са склонни да губят косата си по-бавно от мъжете. Противно на общоприетото схващане, по-дългата коса няма да притиска корените, причинявайки падането им. Измиването с шампоан също не изскубва космите – то само премахва тези, които вече са паднали. Серумите, които съдържат миноксидил 5% и се прилагат веднъж дневно, могат да стимулират растежа на косата и да предотвратят изтъняването на косата.

Избягвайте увреждането на косата от слънцето
Твърде много слънце може да превърне косата ви в чуплива, суха кърпа, която лесно се чупи и цепи. Това важи особено за тези с руса или сива коса. А ако косата ви вече е оредяла, рискувате слънчево изгаряне на скалпа. Изборът на продукти за грижа за косата със слънцезащитни продукти осигурява известна защита, въпреки че може да е трудно косата да се покрие равномерно. Ето защо е препоръчително да носите шапка, когато сте на слънце, особено ако скалпът ви е открит. Изберете слънчева шапка с UPF 30 (ултравиолетов защитен фактор).

Красивите къдрици се нуждаят от хранителни вещества
Може ли строга диета

и да ти струва косата? В екстремни случаи това е възможно. Косата ви се нуждае от протеини и желязо, за да остане здрава, както и от омега-3 мастни киселини, цинк и витамин А, но не твърде много, което може да допринесе за загуба на коса. Много нискокалоричните диети често са с ниско съдържание на хранителни вещества и могат да забавят растежа на косата или да я направят да изглежда скучна и отпусната. Ако дефицитът на хранителни вещества е достатъчно тежък – например при човек с хранително разстройство – косата може да падне.

Диета, полезна за косата и сърцето
Поддържайте косата си блестяща, като ядете сьомга и орехи за омега-3 мастни киселини; спанак и моркови за витамин А; бразилски орехи за селен; и стриди и кашу за цинк. Всички те помагат за поддържане на здрав скалп и коса, както и нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни и зеленчуци. Удвоете резултатите: Храните, които са полезни за косата ви, са полезни и за сърцето ви.

Преждевременното побеляване на косата е генетично заболяване
Сивата коса не винаги е свързана със стареенето. Ако сте под 40 години и виждате повече от няколко сиви коси, има вероятност да сте го наследили. Сивата коса обикновено не е признак на лошо здраве, въпреки че анемията, проблемите с щитовидната жлеза, дефицитът на витамин В12 и витилигото могат да причинят преждевременно побеляване. Можете да изрусите или боядисате косата си, за да прикриете сивото, но внимавайте: някои хора са чувствителни към химикалите в боите. Резултатът може да бъде сърбеж и парене на скалпа.

Тракционната алопеция уврежда фоликулите
Твърде стегнатото опъване на косата – както може да се случи с конски опашки, плитки и плитки – може да увреди космените фоликули и да доведе до накъсване или косопад. Косата за удължаване и шиньоните понякога също могат да причинят тракционна алопеция, защото допълнителното им тегло издърпва съществуващата коса. Смяната на прическата обикновено позволява на косата да порасне отново. Въпреки това, дърпането на косата назад за дълго време може да доведе до трайна загуба на коса.

Прекомерното стилизиране отслабва косата ви
Сушенето със сешоар, гладенето, боядисването, изрусяването, дори прекомерното разресване могат да увредят външния слой (кутикулата) на косата ви. Когато вътрешната сърцевина на косата е изложена, вашите къдрици стават сухи и матови. Въпреки че не уврежда трайно здравето ви, можете да прекалите с него до степен, в която единствената ви възможност да запазите косата си здрава е да я отрежете и да започнете отначало. Що се отнася до косата ви, по-малко външни влияния водят до по-здрави кичури.

Неочакван страничен ефект
Медикаментите, които изброяват загубата на коса като страничен ефект, включват лекарства против съсирване, лекарства за понижаване на холестерола, антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), както и лекарства за менопауза, контрол на раждаемостта и антибиотици. Обикновено космите порастват отново, когато лекарството се спре, но в някои случаи това може да не се случи.

Масажът на скалпа е много хубав
Няма доказателства, че масажът на скалпа ще забави косопада или ще подобри състоянието на скалпа, но може да направи чудеса за облекчаване на стреса. Вашият скалп е покрит с нервни окончания, които го правят свръхчувствителен на допир. Разтриването на скалпа може да помогне за облекчаване на напрежението. Масажът може също така да предизвика освобождаването на хормони за добро настроение като допамин и серотонин.

Анализът на косата е ненадежден
Някои компании твърдят, че могат да анализират изрязаните коси, за да определят дали имате дефицит на витамин или здравословен проблем. Въпреки че анализът на косата може да разкрие някои отрови, като олово или арсен, резултатите могат да бъдат противоречиви и разнообразни. Всичко от замърсяването на въздуха до шампоана може да повлияе на резултатите от теста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *