10 мита за болеста млечница – кандида

Мит №1 Предава ли се млечницата по полов път?

Смята се, че в повечето случаи болестта не се предава по полов път, а се проявява на фона на намален общ или локален имунитет на жената. Това може да бъде след прием на антибиотици, цитостатици, със сериозни хронични заболявания като диабет, затлъстяване, заболяване на щитовидната жлеза и дисбактериоза. Млечницата не се класифицира като полово предавана болест, но въпреки това инфекцията може да възникне и от сексуален партньор, ако той има симптоми на остра кандидоза по време на сексуален контакт, например сърбеж, зачервяване и е трудно да не забележите. Следователно подобни ситуации са изключително редки.
Мит №2 Необходимо ли е да има бяло пресовано течение?

Най-често има бяло пресовано течение, но може да има и изтрити форми, които се проявяват с лек сърбеж, дискомфорт в областта на гениталиите, така че е важно да се прегледате, за да откриете причината.
Мит №3 Можете ли да се излекувате със самолечение без лекарско предписание?

Възможно е, ако използвате пълен режим на лечение с лекарства, правилната дозировка и продължителност на приема. Жените с опит, които не за първи път се сблъскват с проблема с млечницата, знаят схемите на лечение, които лекарят им е предписал. Важно е да запомните, че все още трябва да разберете причината за обострянето. Ако това се дължи например на намаляване на имунитета на фона на дисбактериоза, тогава ще е необходимо и възстановяване на микрофлората. Ако на фона на антибиотично лечение, тогава трябва да завършите антибиотичния режим и след това да разчитате на лек за млечница.
Мит №4 Трябва ли партньорът ми да се лекува?

Не е необходимо, ако партньорът няма симптоми на увреждане на гениталните органи.
Мит № 5 Необходимо ли е да се лекува млечница, ако няма симптоми?

Не е задължително всяка пета жена да има кандида, без клинични прояви. Лечението се предписва само при наличие на тежки симптоми.
Мит №6 Може ли да причини безплодие?

В напреднали случаи, с тежка клинична симптоматика, инфекцията може да се разпространи в матката и фалопиевите тръби и да причини безплодие, но по-често се комбинира с други по-опасни полово предавани инфекции, като хламидия.
Мит №7 Необходимо ли е да посетите лекар за диагностика?

На първия етап можете сами да направите FRAUTEST candida у дома, изключително точен диагностичен тест за определяне на млечница. В случай на положителен тест, вземете незабавни мерки, посетете лекар или използвайте противогъбично лечение. Също така е важно да запомните, че причината за патологично изхвърляне от гениталния тракт може да бъде не само кандидоза, но и други инфекции, поради което се препоръчва, ако резултатът от теста за млечница е отрицателен, трябва да се консултирате с лекар, за да направите правилния диагностика и своевременно предписване на лечение, ако е необходимо.
Мит №8 Кое е по-добро: супозитории или таблетки за перорално приложение?

Ефективността е сравнима, когато се използват локални форми, може да има дразнене на лигавицата или в случай на маслена основа, кремовете и супозиториите могат да нарушат целостта на латексовите презервативи.
Мит №9 Непременно ли чревната дисбактериоза води до млечница?

Чревната дисбактериоза е една от най-честите причини за обостряне на млечница, тъй като имунната функция намалява на нейния фон. Но това не означава, че това определено ще се случи, всичко е много индивидуално.
Мит №10 Трябва ли да го лекувам по време на бременност?

Необходимо е да се лекува, тъй като кандидозата може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Бременните жени не се препоръчват да приемат перорални противогъбични лекарства, а до 12 седмици е разрешен само натамицин от местните, други лекарства могат да се използват по-късно, но е важно да знаете, че в такъв критичен период жената определено трябва да се консултира с нея акушер-гинеколог.