12 опасни продукта в кухнята Ви

черешови костилки
Твърдата костилка в центъра на черешата е пълна с циановодородна киселина, известна още като цианид, която е отровна. Но няма място за притеснение, ако случайно погълнете някоя от тях – непокътнатите кости просто ще преминат през тялото ви и ще излязат от другия край. Избягвайте повредени костилки и не ги дъвчете, когато ядете черешите.

ябълкови семена
Ябълковите семена също съдържат цианид, така че използването на шепа ябълкови семена като лека закуска е неразумно. За щастие ябълковите семки имат защитно покритие, което предотвратява навлизането на цианид в тялото ви, ако случайно ги изядете. Но е добре да внимавате. Дори в малки дози цианидът може да причини учестено дишане, конвулсии и евентуално смърт.

плодове от бъз
Можете да приемате бъз като сироп или добавка, за да подсилите имунната си система и да лекувате симптоми на настинка или грип, както и запек. Но яденето на неузрели бъз, кора или листа може да ви накара да се почувствате по-зле, а не по-добре. Те съдържат лектин и цианид, два химикала, които могат да причинят гадене, повръщане и диария.

индийско орехче
Индийското орехче придава приятен орехов вкус, когато го добавяте в малки количества към печени изделия. Но изяждането на лъжица смляно индийско орехче може да причини големи проблеми за вашето здраве. Дори само 2 чаени лъжички могат да бъдат токсични за тялото ви поради миристицин, масло, което може да причини халюцинации, сънливост, замаяност, объркване и гърчове.

зелени картофи
Листата, кълновете и подземните стъбла (грудки) на картофите съдържат токсично вещество, наречено гликоалкалоид. Гликоалкалоидите придават на картофите техния зелен цвят, когато са изложени на светлина, повредени или остарели. Яденето на картофи с високо съдържание на гликоалкалоиди може да причини гадене, диария, объркване, главоболие и смърт.

суров боб
От всички зърна, суровият червен боб има най-висока концентрация на лектини. Лектините са токсини, които могат да ви причинят силна стомашна болка, повръщане или диария. Необходими са само 4-5 сурови зърна, за да предизвикат тези странични ефекти, така че е най-добре да сварите боба преди консумация.

листа от ревен
Яденето на стъблото е добре, но не използвайте листата. Листата на ревен съдържат оксалова киселина, която се свързва с калция и затруднява усвояването му от организма. На свой ред костите ви не могат да растат както трябва и сте изложени на риск от камъни в бъбреците, проблеми с кървенето, повръщане, диария и кома.

горчив бадем
Както горчивите, така и сладките бадеми съдържат амигдалин, химическо съединение, което може да се превърне в цианид, но горчивите бадеми имат най-високи нива до момента. Сладките бадеми са безопасни за закуска, но яденето на непреработени горчиви бадеми може да причини спазми, гадене и диария.

карамбол
Ако имате бъбречно заболяване, най-добре е да премахнете звездните плодове от диетата си. Нормалните бъбреци могат да филтрират токсините, открити в този сладък плод, но за система, която не може да го направи, токсинът остава и може да причини объркване, гърчове и смърт.

гъби
Те могат да бъдат страхотни за пица, но се пазете от някои гъби в дивата природа. Особено вредни са два вида – Amanita phalloides и Amanita virosa. Яденето на тези диви гъби може да причини болки в стомаха, диария и повръщане, дехидратация, силна жажда, чернодробна недостатъчност, кома и смърт.

Сурови ядки кашу
Кашуто, което купувате от магазините с етикет сурово, не е съвсем такова. Преди да попаднат на рафтовете на магазините, те се готвят на пара, за да се отстрани токсинът, наречен урушиол, от черупките им. Урушиолът е същият токсин, който намирате в отровния бръшлян. Яденето на предварително задушено кашу може да причини алергична реакция и може да бъде фатално, ако имате тежка алергия.

Манго
Подобно на суровото кашу, кората, кората и листата на мангото съдържат урушиол, токсин от отровен бръшлян. Ако сте алергични към отровен бръшлян, особено ако тази алергия е тежка, ухапването от манго може да причини тежка реакция с подуване, обриви и дори проблеми с дишането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *