Проверете дали сте зависими от алкохола

Чудите се дали пиенето ви е в границите на нормата или е преминало границата на проблем? Помислете за изминалата година. Ако някой от следните сценарии ви звучи познато, може би е време да направите някои промени.

Пиете повече, отколкото сте планирали

Имали сте моменти, когато сте пили повече, отколкото сте предполагали, или за по-дълго, отколкото сте възнамерявали. Това може да не изглежда толкова голяма работа, ако се случва само от време на време, но показва, че ви е трудно да се контролирате, докато пиете. И това е ранен предупредителен знак.

Прекарвате много време в пиене

Не говорим само за времето с чаша (или кутия, или бутилка) в ръка. Има и пиене, гадене след пиене и отнема повече време за възстановяване от ефектите. Следете всичките си дейности в дневник или плановик за няколко седмици и вижте честно как се подреждат.

Вашата толерантност се е увеличила

„Нормално“ вече не ви влияе толкова силно. Трябва да пиете много повече от преди, за да постигнете желаното упояване. Вашият мозък се адаптира към алкохола с течение на времето и може да стане по-малко чувствителен към неговите ефекти.

жадувате за алкохол

Има моменти, когато сте толкова жадни за питие, че не можете да мислите за нищо друго, докато не изпиете. Тази силна нужда или желание може да бъде предизвикана от хора, места, неща или часове от деня, които ви напомнят да пиете. Някои емоции или физически усещания също могат да предизвикат глад. Когато имате проблем с пиенето, мозъкът ви реагира на тези задействания по различен начин от социалния пияница.

Отказваш други дейности

Какво правите за забавление, освен да пиете алкохол? Помислете за нещата, на които сте се радвали, за проблемите, които са били важни за вас и как сте прекарвали свободното си време. Пиенето изгонило ли е тези неща от живота ви или ви е попречило да ги правите?

Вие „вкарвате“ за цял живот

Можете ли да си спомните повече от няколко пъти, когато сте се появили на работа махмурлук, пропуснали сте крайни срокове или сте пропуснали училище поради пиенето? Когато употребата на алкохол, включително алкохолизъм, често пречи на способността ви да функционирате у дома, на работа или в училище, това е проблем.

Това причинява търкания в отношенията

Вие се грижите за близките си, но не можете да си представите живота си без алкохол. Вашето пиене е причинило проблеми със семейството или приятелите или е влошило проблемите, но вие продължавате да пиете. Това не ви прави лош човек, но прави по-спешно да потърсите помощ, за да промените навиците си и да възстановите връзката си.

Вие се късате

Тъй като ефектите от алкохола отшумяват, може да изпитате проблеми със съня, треперене, раздразнителност, тревожност, депресия, гадене или изпотяване. Алкохолът променя мозъчната ви химия и когато пиете много за дълъг период от време, мозъкът ви се опитва да се адаптира. Ако внезапно спрете да пиете, мозъкът ви ще трябва да се адаптира отново, причинявайки тези симптоми на отнемане.

може да се нараниш

Докато сте пияни, мозъкът ви не възприема краткосрочните и мащабни резултати, които могат да произтекат от грешни решения и попадане в рискови ситуации, като шофиране, плуване, бой, небезопасен секс или ходене в опасна зона. Дори нищо лошо да не се е случило – все пак – това е предупредителен знак.

Пиенето разболява

Продължавате ли да пиете, въпреки че знаете, че причинява или изостря здравословни проблеми? Алкохолът може да увреди черния дроб, сърцето, мозъка, панкреаса и имунната система. И може да увеличи шансовете ви да получите някои видове рак. Въпреки че разбирате, че ви вреди, физическата или емоционална зависимост от алкохола може да затрудни отказването от цигарите.

Имате проблеми със закона

Ако сте били арестуван или сте имали други сблъсъци със закона повече от веднъж заради вашето пиене, това става сериозно. Може да се справяте с последствията от това много години напред. Но не е късно да се направи нещо по въпроса.

Искаш да спреш, но не можеш.

Може би сте били достатъчно притеснени, че вече сте мислили или действително сте се опитали да намалите консумацията на алкохол, но това не се е случило. Алкохолът прикрива неприятните емоции, така че тези чувства могат да се върнат, когато спрете да пиете, което затруднява постигането на целта ви. Ако се опитвате да се въздържате, но след това се пристрастите към алкохола или преминете към друг наркотик, това е червен флаг.

Какво да правя

Всяко от тези неща може да сигнализира за проблем с алкохола. Не се обезсърчавайте, но помислете дали да намалите приема на алкохол или да спрете да пиете напълно. Говорете с вашия лекар, терапевт или съветник. На колкото повече неща сте казали „да“, толкова по-важно е да предприемете действия или да потърсите помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *