10 причини да ядете повече грозде

Какво е толкова хубаво в гроздето
Гроздето е лесна закуска за пикник и обяд, но не го приемайте за даденост. В продължение на хиляди години те са били използвани в някои култури като лекарство. Всеки от тези малки плодове съдържа над 1600 съединения и много от тях могат да ви помогнат да сте здрави.

Помогнете на сърцето
Гроздето е добър източник на калий, минерал, който помага за балансиране на течностите в тялото ви. Калият може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане и да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Повечето хора не получават достатъчно от това хранително вещество, така че яденето на грозде може да помогне за запълването на тази празнина.

Здрава кожа и коса
Гроздовите семена са богати на витамин Е, който помага на кожата ви да остане гладка и хидратирана. Други съединения в гроздето могат да помогнат за предотвратяване на акне и да увеличат притока на кръв към скалпа за по-здрава коса.

Отслабване
Не бихте помислили, че такъв сладък плод може да ви помогне да свалите няколко нежелани килограма, но гроздето може да направи точно това. Естественото съединение, което те съдържат, затруднява складирането на мазнини в клетките. Освен това може да помогне на мастните клетки в тялото ви да се разграждат по-бързо. Само внимавайте да не ядете твърде много. Една порция е 1/2 чаша или около 16 зърна грозде.

Защита на очите
Естествените химикали, открити в гроздето, облекчават възпалението в тялото ви и помагат за защита на клетките ви от увреждане. Това е добра новина за вашите очи. Изследванията показват, че диета, която включва грозде, може да предотврати или забави често срещани очни заболявания като катаракта и глаукома.

Укрепване на имунната система
Съединение в гроздето, наречено ресвератрол, може да помогне за засилване на имунната система, защитата на тялото ви срещу микроби. Необходими са повече изследвания, за да разберете как точно може да помогне, но един ден може да видите ресвератрол в храни, които помагат за заздравяването на рани или предотвратяват бактериални инфекции.

Добре е за мозъка ви
Ресвератролът в гроздето забавя разграждането на клетките, което естествено се случва с възрастта. Това може да предотврати образуването на вредни плаки в мозъка ви, които могат да го забавят.

Облекчаване на запек
Високото съдържание на вода в гроздето може да помогне на храносмилателната система да работи по-гладко. Гроздето също е пълно с неразтворими фибри, което може да доведе до по-меки изпражнения.

Помощ за стабилизиране на съня
Люспите на гроздето са богати на мелатонин, химикал, който може да подобри съня ви. Изследванията показват, че мелатонинът облекчава забавянето на часовия пояс и безсънието и може също да помогне за стабилизиране на настроението ви.

Поддържайте кръвната си захар ниска
Гроздето има „нисък гликемичен индекс“, което означава, че не повишава нивата на кръвната захар твърде бързо. Поради това те са добър избор на плодове, ако имате диабет. Полифенолите в лилавото грозде са съединенията, които му придават цвета и могат също да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2.

Защита от рак
Проучванията показват, че антиоксидантите в гроздето могат да предотвратят или забавят растежа на раковите клетки. Някои от видовете рак, от които могат да ви предпазят, включват устата, белите дробове, гърлото, панкреаса, простатата и дебелото черво.

Пресни плодове срещу сок от тях
Някои добавки съдържат същите хранителни вещества като гроздето, но яденето на пресни плодове ще ви донесе най-много ползи за здравето. И въпреки че гроздовият сок е полезен за вас, опитайте се да не го пиете твърде често. Сокът е с високо съдържание на захар и ще пропуснете фибрите, намиращи се в цялото грозде.

Изберете правилния цвят
Количеството антиоксиданти в гроздето зависи от сорта, къде е отгледано и как е набрано и преработено. Ясно е обаче, че тъмночервеното и лилавото грозде съдържа повече антиоксиданти от белите или зелените сортове.

А виното?
Червеното вино също може да бъде полезно за вашето здраве. Но не прекалявайте. Мъжете не трябва да пият повече от 2 питиета алкохол на ден. Жените трябва да се придържат към една порция. И ако не пиете алкохол, не започвайте сега. Вместо това можете лесно да се насладите на прясно грозде и да се възползвате от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *