Липса на витамин В6

Въздействие върху цялото тяло
Този трудолюбив витамин върши много важни задачи. Влияе на вашето настроение, апетит, сън и мислене. Имате нужда от него, за да се борите с инфекциите, да превръщате храната в енергия и да помагате на кръвта да пренася кислород до всяко кътче на тялото ви.

Отслабваща енергия
Ако имате много малко витамин B6 в тялото си, можете да станете анемични, което означава, че нямате достатъчно червени кръвни клетки. Липсата на витамин B6 ви кара да се чувствате уморени и слаби. Анемията може да бъде причинена и от липса на желязо в тялото ви. Липсата на други витамини, като B12 и фолиева киселина, също може да причини тези симптоми.

обриви
По кожата ви може да се появят признаци, че имате недостиг на витамин В6. В тялото ви настъпват химически промени. Това най-често води до люспест, сърбящ обрив, обикновено по лицето, наречен себореен дерматит. С течение на времето обривът може да стане все по-забележим. Ако имате малък дефицит, може да отнеме месеци или години, за да се появят симптомите.

Сухи, напукани устни
Устата ви може да бъде добро място за откриване на дефицит на витамин В6. Устните ви може да се лющят и ъглите да се напукат. Езикът ви може да се подуе.

Слаба имунна система
Липсата на витамин B6 може да затрудни тялото ви да устои на инфекции и болести. Това може да се превърне в порочен кръг. Ракът и други заболявания могат да изчерпят запасите ви от витамин B6. Така че ще трябва да получите още повече витамини, за да компенсирате. Можете лесно да направите това с добавка B6.

Изтръпнали ръце или крака
Изтръпват ли ви пръстите? Изтръпнали ли са ви краката? Причината може да е нервно разстройство, наречено периферна невропатия. Липсата на витамин B6 може да помогне за отключването му. Той и други витамини от група B като B12 са от съществено значение за поддържане на нервите ви здрави.

Плачещо бебе
Едно капризно дете може да се опитва да ви каже, че му липсва витамин В6. Това може да се случи, ако кърмите бебето си повече от 6 месеца. Твърде малко витамин може дори да доведе до гърчове. Освен това може да направи слуха на вашето дете по-чувствителен, така че шумовете могат лесно да го разстроят.

сутрешно гадене
Бъдещите майки се нуждаят от повече витамин B6 в диетата си, отколкото всеки друг. Ако се чувствате гадене или повръщате (и не само сутрин), добавка с витамин B6 може да ви помогне. Но трябва да го приемате само под ръководството на Вашия лекар.

мъглив мозък
Витамин В6 помага за регулиране на настроението и паметта ви. Ако забележите чувство на объркване или тъга, особено ако сте гимназист, причината може да е липсата на този витамин. Това може да направи по-вероятно да изпаднете в депресия след инсулт, фрактура на бедрото или друго сериозно заболяване. В6 понякога работи в тандем с други витамини от група В. Ако ви свършат тези витамини, това може да забави умствената ви дейност.

Рак
Ниските нива на витамин B6 може да играят роля в шансовете ви да получите рак. Изследователите не знаят точно защо. Но изследванията свързват дефицита на витамин В6 с рака на стомаха и хранопровода. Липсата на този витамин може също да увеличи шанса за развитие на рак, предизвикан от стероиди, като рак на гърдата и простатата.

Дневна доза
Количеството витамин B6, от което се нуждаете всеки ден, зависи до голяма степен от вашата възраст. Деца на възраст 7-12 месеца се нуждаят от 0,3 милиграма на ден. Имате нужда от повече, докато растете. Ако сте над 50 години, имате нужда от поне 5 пъти по-голямо количество: 1,7 милиграма на ден за мъжете и 1,5 милиграма за жените. Бременните жени имат най-голяма нужда от него – 1,9 милиграма на ден.

Източници на витамин В6:
катерици
Лесно е да получите целия витамин B6, от който се нуждаете, от храната. Птиците, говеждото и рибата са едни от най-здравословните източници. Само 100 грама риба тон съдържа почти половината от това, което един възрастен има нужда всеки ден. Същото количество сьомга ще ви осигури 30%, а пилешкото – 25%.

Зеленчуци и плодове
Обичайте нишестени зеленчуци като картофи, сладки картофи и царевица. Това е един от основните начини, по които руснаците получават витамин B6. Плодовете са друг основен източник (с изключение на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути). Една чаша нахут или боб ще осигури половината от дневната ви нужда.

Причини за недостиг
Сериозният дефицит на витамин B6 е рядък. Но някои възрастни хора могат да станат недохранени, ако не ядат достатъчно храна или защото телата им не усвояват хранителните вещества толкова добре, колкото преди. Бъбречно заболяване и други състояния, които пречат на тънките черва да абсорбират хранителни вещества, също могат да бъдат виновници. Може да е и злоупотреба с алкохол. Някои лекарства, отпускани с рецепта, също могат да причинят дефицит на витамин В6. Ако лекарят Ви предпишеново лекарство, не се колебайте да попитате за общия му ефект върху тялото ви.

Какво ще кажете за добавките?
Ако не можете да получите достатъчно витамин B6 чрез вашата диета, добавките могат да запълнят празнината. Повечето мултивитамини съдържат витамин B6 или можете да го приемате самостоятелно. Уведомете Вашия лекар, ако приемате някакви лекарства или други добавки. И внимавайте! Приемането на твърде много витамин B6 може да увреди нервите ви или да причини язви, киселини или гадене. Безопасната дневна доза за възрастни е по-малко от 100 милиграма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *