Проблеми с кожата

Имате ли кожни проблеми?
Кожата ви сърби, лющи се, покрита е с обриви или странни петна? Възпалението на кожата, промените в текстурата или цвета и петната могат да бъдат резултат от инфекция, хронично кожно заболяване или излагане на алерген или дразнител. Ако смятате, че имате един от тези често срещани кожни проблеми при възрастни, помолете Вашия лекар да го провери. Повечето от тях са незначителни, но други могат да сигнализират за нещо по-сериозно.

Херпес зостер
Обрив от надигнати точки, който се превръща в болезнени мехури, херпес зостер причинява парене, сърбеж, смъдене или става много чувствителен. Херпес зостер често се появява на тялото и задните части, но може да се появи навсякъде. Епидемията продължава около две седмици. Ще се възстановите, но болката, изтръпването и сърбежът може да продължат месеци, години или дори до края на живота ви. Лечението включва специални кремове за вашата кожа, антивирусни средства, стероиди и дори антидепресанти. Важно е лечението да започне навреме, за да се избегнат усложнения.

Копривна треска
Уртикарията изглежда като рани и може да сърби, парене или парене. Те се различават по размер и понякога се съединяват. Те могат да се появят на всяка част от тялото ви и да продължат от няколко минути до няколко дни. Причините включват екстремни температури, инфекции като фарингит, алергии към лекарства, храна и добавки. Антихистамините и кремовете за кожа могат да помогнат.

Псориазис
Дебели червени петна по кожата, покрити с бели или сребристи люспи, са признаци на псориазис. Лекарите знаят как работи псориазисът – вашата имунна система кара новите кожни клетки да растат твърде бързо – но те не знаят какво го причинява. Петната обикновено се появяват по скалпа, лактите, коленете и долната част на гърба. Те могат да лекуват и да се връщат през целия ви живот. Леченията включват кремове и мехлеми за вашата кожа, светлинна терапия и лекарства, приемани през устата, инжекции или интравенозно.

Екзема
Екземата е общ термин за няколко незаразни състояния, които причиняват възпаление, зачервяване, сухота и сърбеж на кожата. Лекарите не са сигурни какво причинява екзема на първо място, но знаят, че стресът, дразнителите (като сапун), алергените и климатът могат да предизвикат обостряне. При възрастни често се появява на лактите, ръцете и в гънките на кожата. Няколко лекарства лекуват екзема. Някои се прилагат върху кожата, докато други се приемат през устата или чрез инжекция.

Розацея
Тенденцията към леко зачервяване, последвана от зачервяване на носа, брадичката, бузите и челото, може да е признак на розацея. С течение на времето може да се зачерви заедно с кръвоносните съдове, които виждате. Може да имате удебелена кожа, подутини и пълни с гной пъпки. Може дори да засегне очите ви. Предлагат се лекарства, които се приемат през устата или се прилагат върху кожата. Лекарите могат да лекуват увредени кръвоносни съдове и зачервена или удебелена кожа с лазери.

Херпес (мехури с треска)
Вирусът на херпес симплекс причинява малки, болезнени, пълни с течност мехури в устата или носа. Херпесът продължава около 10 дни и лесно се предава от човек на човек. Отключващите фактори включват треска, твърде много слънце, стрес и хормонални промени като менструация. Можете да лекувате херпес с антивирусни хапчета или кремове. Обадете се на Вашия лекар, ако раните съдържат гной, зачервяването се разпространи, имате температура или ако очите Ви се раздразнят. Те могат да бъдат лекувани с предписани хапчета или кремове.

Обрив от растения
Контактът с мазното покритие на отровен бръшлян, дъб или смрадлика причинява обриви при много хора. Започва със зачервяване и подуване в областта и след това става сърбящо. Мехурите обикновено се появяват в рамките на 12-72 часа след като докоснете растението. Типичният обрив изглежда като червена линия, резултат от движението на растението по кожата ви. Избухването обикновено продължава до 2 седмици. Лечението може да включва нанасяне на лекарството върху кожата или приемане през устата.
Лекарствата с рецепта или лекарствата без рецепта могат да помогнат за успокояване на сърбежа. Опитайте също хладни компреси и бани с овесени ядки. Вашият лекар може да предпише лекарства за тежък обрив и антибиотици за инфекция. Научете се да разпознавате тези растения, за да избегнете директен контакт.

акне при бръснене
Псевдофоликулитът Barbae възниква, когато космените фоликули се възпалят поради бръснене. Най-често се появява на лицето и шията, но може да се появи навсякъде, където се бръснете или скубете косата си. Известно още като „пъпки при бръснене“, раздразнението може да причини пъпки и дори белези. Можете да минимизирате проблема, като вземете горещ душ или нанесете гореща кърпа преди бръснене. Използвайте крем за бръснене или пяна и издърпайте острието по посока на растежа на косъма. Изплакнете със студена вода и нанесете овлажнител.

Кожни белези
Това малко парче тъкан, телесно или лекопо-тъмен цвят виси от кожата ви като стрък. Те обикновено се намират на врата, гърдите, гърба, подмишниците, под гърдите или в областта на слабините. Кожните петна най-често се появяват при жени и възрастни хора. Те не са опасни и обикновено не причиняват болка, освен ако не предизвикат дразнене, когато дрехите или близката кожа се търкат в тях. Лекарят може да премахне, криотерапия или каутеризация с лазер.

Акне
Пъпките се появяват, когато порите, запушени с масло и мъртви кожни клетки, се възпалят. Порите, които остават отворени и потъмняват, се наричат ​​черни точки; напълно запушените пори са известни като бели точки. Бактериите и хормоните причиняват акне, което най-често се появява по лицето, гърдите и гърба. Можете също така да получите пълни с гной пъпки и кисти. За да помогнете за справяне с пъпките, поддържайте мазните зони чисти и не ги стискайте (това може да доведе до инфекция и белези).

кракът на атлет
Тази гъбична инфекция на кожата причинява лющене, зачервяване, сърбеж и парене по краката. Може също да развиете мехури и рани. Микозата е заразна и се предава чрез директен контакт. За да предотвратите това, не споделяйте обувки със заразен човек и не ходете боси на места като съблекални или близо до плувни басейни. Лекувайте го с локални противогъбични лосиони. Лекарят може да предпише лекарства за по-тежки случаи. По време на лечението ще трябва да поддържате краката си и вътрешността на обувките чисти и сухи.

Невус
Бенките, които обикновено са кафяви или черни, могат да бъдат навсякъде по тялото. Те могат да се появят поединично или на групи и обикновено се появяват преди 20-годишна възраст. Някои бенки се променят бавно през годините. Те могат да преминат от плоски към повдигнати, да имат коса или да променят цвета си. Преглеждайте бенките си при дерматолог веднъж годишно. Потърсете незабавно медицинска помощ за всякакви промени, които са неравномерни, необичайни или неравномерни на цвят, кървене или сърбеж.

Старчески или чернодробни петна
Тези досадни кафяви или сиви петна всъщност не са причинени от стареенето, въпреки че стават по-чести с напредването на възрастта. Получавате ги от излагане на слънчева светлина, поради което са склонни да се появяват на лицето, ръцете и предмишниците ви. Можете да опитате избелващи кремове, киселинни пилинги и леки процедури, за да се отървете от тях. Посетете дерматолог, за да изключите сериозни проблеми като меланом, вид рак на кожата.

Розов питириазис версиколор
Безобиден обрив, pityriasis rosea, обикновено започва като единично, люспесто розово петно ​​с повдигната граница. След няколко дни или седмици започва да сърби и да се разпространява. Обривът може да има формата на коледно дърво и да се разпространи по цялото тяло. Лекарите не знаят със сигурност какво го причинява, но не смятат, че е заразно. Това често отзвучава за 6 до 8 седмици без лечение. Pityriasis rosea най-често се появява на възраст между 10 и 35 години.

Мелазма („Маска на бременността“)
Мелазмата (хлоазма) представлява кафяви петна по бузите, носа, челото и брадичката. Това често се нарича „маска на бременност“, защото се среща при половината от всички бременни жени. Мъжете също могат да го получат. Ако не изчезне от само себе си след раждането на бебето, можете да го лекувате с кремове с рецепта, продукти без рецепта или лазерно лечение. Слънчевата светлина го влошава, така че винаги използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с поне SPF 30.

брадавици
В повечето случаи обикновените брадавици се появяват на пръстите или ръцете. Те се причиняват от човешкия папиломен вирус. Брадавиците се разпространяват, когато докоснете нещо, което използва човек с вируса. За да предотвратите появата на нови брадавици, покрийте ги с превръзки, дръжте ги сухи и не ги вадете. Те обикновено са безвредни и безболезнени. Можете да ги лекувате с локални лекарства или лекар може да ги замрази или каутеризира. По-модерните методи за отстраняване включват хирургия, лазери и химикали.

Себорейни кератози
Себорейните кератози са доброкачествени образувания, които често се появяват с възрастта. Те могат да се появят на много участъци от кожата, поотделно или на групи. Те могат да бъдат тъмни или многоцветни и обикновено имат зърнеста повърхност, въпреки че могат да бъдат гладки и восъчни. Не е нужно да ги лекувате, освен ако не се раздразнят или не ви харесва начина, по който изглеждат. Лесно се бъркат с бенки или рак на кожата, но дерматолог може да направи разликата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *