9 причини за загуба на обоняние

Връзката между обоняние и вкус
Когато обонянието ви се влоши, вкусът ви също се влошава. Това е така, защото обонятелната област на носа ви контролира и двете. Когато дъвчете храната си, молекулите на миризмата влизат в задната част на носа ви. Вашите вкусови рецептори ви казват дали храната е сладка, кисела, горчива или солена. Вашият нос определя характеристиките, като например дали този сладък вкус е на грозде или на ябълка. Ако запушите носа си, храната няма да има същия вкус, защото не можете да я помиришете.

Възраст
С напредване на възрастта вие губите част от обонятелните нервни влакна в носа си. Имате по-малко вкусови рецептори, а тези, които са ви останали, не са толкова пикантни, особено тези над 60 години. Това често засяга способността ви първо да забележите солен или сладък вкус, но не добавяйте повече сол или захар към храната си. Това може да причини други здравословни проблеми.

Заболяване или инфекция
Всичко, което дразни и възпалява лигавицата на носа ви и причинява запушване, хрема, сърбеж или сълзене на очите, може да повлияе на обонянието и вкуса ви. Това включва настинки, инфекции на синусите, алергии, кихане, запушен нос, грип и COVID-19. В повечето случаи вашите чувства ще се нормализират, когато се почувствате по-добре. Ако са минали няколко седмици и нищо не се е променило, обадете се на Вашия лекар.

Препятствия
Ако не можете да получите достатъчно въздух през носа си, обонянието ви страда. И миризмата влияе на вкуса. Запушвания се случват, ако имате полипи в носа. Това са доброкачествени тумори, които растат в лигавицата на носа и синусите. Или може да имате изкривена преграда, която прави един от носните ви проходи по-малък от другия. И двете се лекуват със спрейове за нос, лекарства или операция.

Травма на главата
Вашият обонятелен нерв предава информация за миризмата от носа ви към мозъка ви. Травма на главата, шията или мозъка може да увреди този нерв, както и лигавицата на носа, носните проходи или частите на мозъка, които обработват миризмата. Може да го забележите веднага или след време. В някои случаи чувствата ви се връщат сами, особено ако загубата е била лесна в началото. Може да се почувствате частично по-добре и ще можете да усетите само силни вкусове или миризми.

Определени медицински състояния
Лекарите не разбират защо, но загубата на обоняние може да бъде ранен предупредителен знак за деменция, Алцхаймер и Паркинсон. Други заболявания също могат да увредят нервите, които водят до обонятелния център на мозъка ви. Те включват диабет, парализа на Бел, болест на Хънтингтън, синдром на Клайнфелтер, множествена склероза, болест на Paget на костите и синдром на Сьогрен. Ако след няколко дни не можете да вкусите или помиришете, говорете с Вашия лекар, за да изключите други състояния.

Рак и лечение
Някои видове рак и лечения могат да променят съобщенията между носа, устата и мозъка ви. Това включва тумори в главата или шията и облъчване на тези области. Химиотерапията или таргетната терапия и някои лекарства за странични ефекти също могат да имат ефект. Може да почувствате метален вкус в устата си или да откриете, че някои миризми са различни или по-силни. Тези проблеми често изчезват след края на лечението.

Лечение
Някои лекарства с рецепта и лекарства без рецепта могат да променят начина, по който се чувствате, особено антибиотиците и лекарствата за кръвно налягане. Те или променят вкусовите ви рецептори, кодират съобщения от вкусовите ви рецептори към мозъка ви, или променят слюнката ви. Говорете с Вашия лекар, преди да спрете каквото и да е лекарство.

недостиг на витамини
Загубата на вкус и обоняние може да е начинът, по който тялото ви уведомява, че имате недостиг на витамини. Някои състояния и лекарства могат да доведат до дефицит на витамини, свързани с обонянието и вкуса, като А, В6, В12 и цинк. Такъв може да бъде и случаят с кокоше яйце: ако ядете по-малко, защото не можете да помиришете или вкусите нищо, тялото ви може да не получава нужните витамини.

Тютюнопушене, наркотици и химикали
В допълнение към способността си да причинява рак, тютюневият дим може да увреди или убие клетките, които помагат на мозъка ви да категоризира миризмите и вкусовете. Пушенето също може да накара тялото ви да произвежда повече слуз и да намали броя на вкусовите рецептори. Употребата на кокаин може да има подобен ефект върху сетивните ви клетки. Същото може да се каже и за опасни химикали като хлор, разредители за бои и формалдехид.

Диагноза
След физически преглед Вашият лекар ще тества отделно способността Ви да вкусвате и обонявате. За теста на аромата ще посочите серия от аромати в малки капсули или върху етикети, които надраскате и подушите. Тестът за вкус включва блокчета, които определяте като сладки, кисели, горчиви, солени и др. Вашият лекар може да погледне вътре в носа ви с ендоскоп (камера на гъвкава тръба) или си направете компютърна томография, за да видите по-добре синусите, носните нерви и мозъка.

Усложнения
Когато загубите обонянието и вкуса си, това се отразява на живота ви по много начини. Това състояние е заплаха за безопасността, защото не усещате миризмата на дим, отрова или газ, нито вкусвате развалена храна. Използвайте противопожарни аларми, проверявайте сроковете на годност на храната и преминете към електричество, ако имате природен газ. Винаги яжте здравословна храна, дори и да не можете да я вкусите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *